Fem un videoclip – 2019

Per segon curs consecutiu hem treballat en el projecte de creació d’un videoclip amb els grups de sisè. Com que el curs passat ja us vaig explicar cada part del projecte, aquesta vegada no m’entetindre tant. Podeu llegir la informació completa seguint aquest enllaç.

El procés

Abans de començar el nostre projecte de creació d’un videoclip, vaig explicar a l’alumnat les diverses tasques que haurien de dur a terme per tal de poder aconseguir-ho. L’objectiu era que cada grup assumís una tasca de la que serien responsables, per aquest motiu, vaig considerar molt important que tothom pogués triar en quina o quines parts volia treballar.

Equips de treball
  • Guió i producció: es van encarregar de fer un guió tècnic (storyboard), organitzant les diverses escenes del videoclip i detallant els plans de cada escena. També van treballar al procés d’enregistrament del videoclip. La novetat d’aquest curs és que hi havia un guió literari (cada videoclip explicava una història). Alguns membres d’aquest equip s’han encarregat de seleccionar les fotos i vídeos que després han sortit al making off.
  • Equip tècnic: càmera i claqueta (encarregats d’enregistrar les escenes del videoclip), àudio (van preparar els talls musicals per poder enregistrar cada escena i es van encarregar de l’equip de so a les sessions de rodatge) i making off (van enregistrar, amb fotos i vídeos, de tot el treball).
  • Stop Motion: van fer el guió i van crear una Stop Motion amb els materials que van considerar. Aquest curs només ho han fet a un dels videoclips.
  • Playbacks: es van aprendre la part de la cançó que havien de cantar i van preparar la seva actuació.
  • Coreografia: van crear una coreografia (amb l’ajuda d’un taller) i van haver d’assajar-la fins que va estar a punt per poder enregistrar-la.
  • Actors i actrius: han hagut de superar un càsting per tal de protagonitzar algunes de les escenes.
Selecció de la cançó

Després d’un treball de reflexió sobre quin tipus de música i lletres podien ser més adients, volíem evitar lletres poc apropiades per a l’escola, cada grup va triar la seva cançó mitjançant un procés de votacions.

Anàlisi de la cançó

És molt important analitzar l’estructura de la cançó i identificar els temes o les frases musicals. Això ens facilitarà la tasca de creació del guió del videoclip.

Guió literari

Els guionistes van decidir que els videoclips havien d’explicar una història. Per aquest motiu, van haver d’escriure un petit guió literari que després van incloure al guió tècnic.

Les parts del videoclip

Un cop vam analitzar la cançó, el grup de guió i producció va decidir l’estructura que tindria el videoclip. És a dir, en quin moment hi hauria els playbacks, la coreografia, la stop motion, etc. A partir d’aquí, ja ens podem posar tothom a treballar.

La preparació

Al llarg del tercer trimestre (i part del segon), cada grup es va dedicar a treballar a fons les seves tasques: assajos de la coreografia i dels playbacks, guió i pràctica de la tècnica d’animació stop motion, pràctiques amb les càmeres (plans, moviments de càmera…), creació de la storyboard i la realització de dos tallers que us explicarem a continuació.

Taller “Creació d’un videoclip”

En Pau Ollé Lorenzo (antic alumne de l’escola amb estudis de cinema) ens va fer un taller sobre les tècniques de cinema aplicades al videoclip. El taller va constar de dues parts, una teòrica i una pràctica.

A la part teòrica ens va fer una introducció a les tècniques de cinema aplicades al videoclip. A més d’explicar-nos els diferents tipus de videoclips que hi ha, ens va parlar de la importància d’analitzar la cançó, els diversos tipus de pla, el significat dels colors i les llums utilitzades, les transicions i el guió tècnic.

A la sessió pràctica, a més de revisar la nostra Storyboard (guió tècnic), vam enregistrar diverses escenes i plans per posar en pràctica tot allò que havíem aprés.

Taller “Creació de coreografies”

La Raquel Rodríguez, professores de l’escola de dansa Dance It de Vilanova i la Geltrú, ens van venir a fer un taller per ajudar-nos a crear les coreografies dels nostres videoclips.

L’enregistrament

Aquest curs hem patit una mica per poder acabar-lo, ja que ens ha volat el temps i hem hagut de anar buscant estones per poder acabar el rodatge. És molt important tenir planificades les sessions d’enregistrament per aprofitar al màxim el temps.

El material

Hem utilitzat: dues càmeres de vídeo, una càmera de fotos, una tauleta de set polsades (amb una aplicació per crear la stop motion), tres trípodes (un dels quals per a la tauleta), un altaveu portàtil amb micròfon, dos focus, un para-sol reflectant, una claqueta, ordinadors, un programa d’edició de vídeo i diversos allargadors de cable. Per al proper curs cal que millorem la il·luminació.

El resultat

Tot i les dificultats que ens han anat sortint, els videoclips han quedat força bé i els nens i les nenes molt satisfetes. També aquest curs, el projecte ha resultat apassionant. La implicació per part de l’alumnat ha sigut molt bona i això és fonamental por poder dur-lo a terme.

No puc acabar l’article sense compartir els dos videoclips amb vosaltres. Desitjo que us agradin.

Si us ha agradat, recordeu que compartir multiplica!

Si no us voleu perdre cap article us podeu subscriure amb una adreça de correu electrònic.

També ens podeu seguir a les xarxes socials:

facebook logoinstagram-icon_1057-2227

2 pensaments sobre “Fem un videoclip – 2019”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s