Fem un videoclip – 2020

Un curs més, el tercer consecutiu, l’alumnat de sisè ha dut a terme el projecte de creació d’un videoclip a classe de música. Aquesta vegada ha sigut molt diferent, ja que vam començar a treballar a l’escola, però l’hem hagut d’acabar treballant cadascú des de casa seva.

El procés

Abans de començar el nostre projecte de creació d’un videoclip, vaig explicar a l’alumnat les diverses tasques que haurien de dur a terme per tal de poder aconseguir-ho. L’objectiu era que cada grup assumís una tasca de la que serien responsables, per aquest motiu, vaig considerar molt important que tothom pogués triar en quina o quines parts volia treballar.

A continuació us explico els grups de treball que vam decidir que eren necessaris per fer el videoclip, tot i que vam haver de modificar la manera de treballar a causa del confinament.

Equips de treball
  • Guió i producció: aquest grup és el responsable de fer un guió tècnic (storyboard), organitzant les diverses escenes del videoclip i detallant els plans de cada escena. També decideixen si el videoclip servirà per explicar una història, en aquest cas, han de crear el guió literari. Una altra funció és la de seleccionar les presses que ens serviran pel muntatge final.
  • Equip tècnic: càmera i claqueta (encarregats d’enregistrar les escenes del videoclip), àudio (han de preparar els talls musicals per poder enregistrar cada escena i també s’encarreguen de l’equip de so a les sessions de rodatge) i making off (han d’enregistrar, amb fotos i vídeos, de tot el procés).
  • Stop Motion: van fer el guió i van crear una Stop Motion amb els materials que van considerar. Aquest curs només ho han fet a un dels videoclips.
  • Playbacks: a més d’aprendre la cançó i preparar la seva actuació, aquest curs tenia previst que fessin un taller de teatre, però el confinament no ens ho va permetre. 
  • Coreografia: van participar a un taller per aprendre una coreografia i van haver d’assajar-la fins que va estar a punt per poder enregistrar-la.
  • Actors i actrius: amb el grup de playback, havien de participar a un taller de teatre, que no es va poder fer. S’han preparat les escenes a casa per poder participar.
Selecció de la cançó

Després d’un treball de reflexió sobre quin tipus de música i lletres podien ser més adients, volíem evitar lletres poc apropiades per a l’escola, cada grup va triar la seva cançó mitjançant un procés de votacions.

Anàlisi de la cançó

És molt important analitzar l’estructura de la cançó i identificar els temes o les frases musicals. Això ens facilitarà la tasca de creació del guió del videoclip.

Les parts del videoclip

Un cop vam analitzar la cançó, el grup de guió i producció va decidir l’estructura que tindria el videoclip. És a dir, en quin moment hi hauria els playbacks, la coreografia, la stop motion, etc. A partir d’aquí, ja ens podem posar tothom a treballar.

La preparació

Vam començar a treballar de ple amb el videoclip el dia 2 de març, però només hem pogut fer dues sessions de treball de l’escola. Tot i el confinament, l’alumnat va decidir tirar endavant el projecte, malgrat que això va suposar canviar tota l’organització.

Els guionistes van fer diverses reunions de treball per videoconferència en les quals jo també vaig participar. Les persones del grup de coreografia, playback, actors i actrius, han hagut d’assajar a casa i enregistrar els vídeos seguint unes instruccions donades. Pel que fa a la stop motion, cada membre del grup ha hagut de crear la seva de manera individual a partir d’uns materials que els hi vaig facilitar.

Taller “Creació de coreografies”

La Raquel Rodríguez, professores de l’escola de dansa Dance It de Vilanova i la Geltrú, ens van venir a fer un taller per ajudar-nos a crear les coreografies dels nostres videoclips.

El resultat

Malgrat la major dificultat que ha suposat haver de treballar cadascú des de casa seva, estem contents de poder compartir amb vosaltres el resultat d’aquest projecte, un videoclip per cada grup de sisè.  

El grup de sisè A va triar la cançó “Celébrate”, de Miki Núñez, i l’equip de guionistes va decidir explicar una història relacionada amb el confinament que hem viscut.

En quant al grup de sisè B, la cançó seleccionada va ser “No”, de Meghan Trainor. Tot i que la idea inicial era explicar una història relacionada amb els drets de les dones, la dificultat de rodar les escenes des de casa, va fer que l’equip de guionistes decidís fer un guió tècnic i no explicar cap història.

Si us ha agradat, recordeu que compartir multiplica!

Si no us voleu perdre cap article us podeu subscriure amb una adreça de correu electrònic.

També ens podeu seguir a les xarxes socials:

facebook logo
instagram-icon_1057-2227

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s