Fem un videoclip – 2021

Per quart curs consecutiu hem dut a terme el projecte de creació d’un videoclip amb els grups de sisè. M’agradaria explicar-vos una mica com és el procés i compartir amb vosaltres el resultat.

El procés

Abans de començar el nostre projecte de creació d’un videoclip, vaig explicar a l’alumnat les diverses tasques que haurien de dur a terme per tal de poder aconseguir-ho. L’objectiu era que cada grup assumís una tasca de la que serien responsables, per aquest motiu, vaig considerar molt important que tothom pogués triar en quina o quines parts volia treballar.

Equips de treball

– Guió i producció: la seva primera tasca consisteix en decidir si volen explicar una història al videoclip o simplement volen que hi hagi escenes musicals (karaoke i coreografia). En cas afirmatiu, han de començar la seva tasca creant el guió literari (l’argument del videoclip). A continuació, s’han d’encarregar de fer un guió tècnic (storyboard), organitzant les diverses escenes del videoclip i detallant els plans de cada escena. També són els responsables de seleccionar les fotos i vídeos que després sortiran al making off.

– Equip de rodatge: càmera i claqueta (encarregats d’enregistrar les escenes del videoclip).

– Equip d’àudio: prepararen els talls musicals per poder enregistrar cada escena i s’encarreguen de l’equip de so a les sessions de rodatge.

– Making off: van documentar, amb fotos i vídeos, de tot el procés.

– Disseny gràfic: s’encarreguen de fer, amb el Canva, els dissenys dels crèdits i la imatge del videoclip.

– Playbacks: es van aprendre la part de la cançó que havien de cantar i van preparar la seva actuació.

– Coreografia: van crear una coreografia (amb l’ajuda d’un taller) i van haver d’assajar-la fins que va estar a punt per poder enregistrar-la.

– Actors i actrius: han hagut de superar un càsting per tal de protagonitzar algunes de les escenes.

Selecció de la cançó

Després d’un treball de reflexió sobre quin tipus de música i lletres podien ser més adients, volíem evitar lletres poc apropiades per a l’escola, cada grup va triar la seva cançó mitjançant un procés de votacions.

Anàlisi de la cançó

És molt important analitzar l’estructura de la cançó i identificar els temes o les frases musicals. Això ens facilitarà la tasca de creació del guió del videoclip.

Guió literari

Els guionistes van decidir que els videoclips havien d’explicar una història. Per aquest motiu, van haver d’escriure un petit guió literari que després van incloure al guió tècnic.

Les parts del videoclip

Un cop vam analitzar la cançó, el grup de guió i producció va decidir l’estructura que tindria el videoclip. És a dir, en quin moment hi hauria els playbacks, la coreografia, la stop motion, etc. A partir d’aquí, ja ens podem posar tothom a treballar.

La preparació

Al llarg del tercer trimestre (i part del segon), cada grup es va dedicar a treballar a fons les seves tasques: assajos de la coreografia i dels playbacks, guió i pràctica de la tècnica d’animació stop motion, pràctiques amb les càmeres (plans, moviments de càmera…), creació de la storyboard i la realització de dos tallers que us explicarem a continuació.

Formació teòrica i pràctica

Els grups de guió i els equips tècnics, van participar a un taller sobre les tècniques de cinema aplicades al videoclip. A més, cada grup va rebre una formació bàsica sobre les eines que necessitarien dominar per fer la seva tasca.

Taller “Creació de coreografies”

La María Elena López, professora de dansa, ens van venir a fer un taller per ajudar-nos a crear les coreografies dels nostres videoclips.

L’enregistrament

L’equip de guió i producció va elaborar un calendari de les sessions de rodatge que ens ha resultat molt útil per optimitzar les sessions i tenir-ho tot preparat. És molt important tenir planificades les sessions de rodatge per aprofitar al màxim el temps.

El material

El material que hem necessitat per dur a terme el projecte ha sigut: dues càmeres de vídeo, una càmera de fotos, ordinadors, dos trípodes, un altaveu portàtil amb micròfon, una claqueta, diversos allargadors de cable, un programa d’edició de vídeo (VideoPad Editor), un programa d’edició d’àudio (Audacity) i un programa disseny gràfic (Canva).

El resultat

Tot i les dificultats que ens han anat sortint, els videoclips han quedat força bé i els nens i les nenes molt satisfetes. També aquest curs, el projecte ha resultat apassionant. La implicació per part de l’alumnat ha sigut molt bona i això és fonamental por poder dur-lo a terme.

No puc acabar l’article sense compartir els dos videoclips amb vosaltres. Desitjo que us agradin.

Si us ha agradat, recordeu que compartir multiplica!

Si no us voleu perdre cap article us podeu subscriure amb una adreça de correu electrònic.

També ens podeu seguir a les xarxes socials:

facebook logo
instagram-icon_1057-2227

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s