OPERACIÓ STREAMING (breakout)

En aquest article us vull parlar de la meva nova proposta de gamificació per a l’aula de música. Es tracta d’un breakout educatiu digital que porta per títol “Operació Streaming.

Fa uns cursos vaig crear una activitat anomenada “Missió musical”, que consistia en resoldre 8 enigmes musicals per part de l’alumnat. Aquesta activitat ha sigut el punt de partida en la creació del meu breakout.

El que he fet és completar aquell joc d’enigmes per convertir-lo en una activitat més completa; inventant una història, creant una estructura de joc i utilitzant cadenats virtuals per tal d’anar avançant per la missió.

L’objectiu d’aquest recurs és introduir els artistes de la música popular del S.XX, que treballarem aquest trimestre a sisè, d’una manera lúdica i fomentant el treball cooperatiu i l’autonomia.

La història

Un famós hacker, anomenat Rapikan 3.0, prepara un atac informàtic a nivell mundial amb l’objectiu d’eliminar permanentment qualsevol arxiu musical d’internet. L’única manera d’aturar-lo és superar un repte que ell mateix ha fet arribar als serveis secrets mundials. I és que en Rapikan 3.0, a més de ser un hacker mundialment conegut, és un enamorat dels enigmes.

L’estructura

1. Presentació: el joc comença amb un vídeo que explica la història i les característiques de la missió a l’alumnat.

2. Cadenat 1: per poder accedir a la pàgina on es troben els 4 enigmes que han de resoldre durant la primera part de la missió, l’alumnat haurà de desxifrar una contrasenya. Només tenen tres intents (escriure tot en minúscules).

3. Primera part: si són capaços de desxifrar la primera contrasenya, accediran a una pàgina en la qual hauran de resoldre 4 enigmes musicals i anotar el resultat al full de l’informe final. És important que resolguin tots els enigmes, ja que necessitaran aquesta informació per a l’última prova.

4. Cadenat 2: hauran de desxifrar una altra contrasenya que els hi donarà accés a la pàgina de la segona part de la missió. Només tenen tres intents (escriure tot en minúscules) .

5. Segona part: en desxifrar la segona contrasenya, accediran a una nova pàgina en la qual hauran de resoldre 4 enigmes musicals més i prendre nota al full de l’informe.

6. Cadenat 3: a partir d’una partitura, hauran de trobar la paraula que els hi permetrà obrir l’últim cadenat i accedir a la pàgina de l’última prova. Només tenen tres intents (escriure tot en minúscules) .

7. Contrasenya final: utilitzant la informació que han obtingut en resoldre els 8 enigmes musicals, podran trobar la contrasenya que els permetrà aturar l’atac informàtic.

8. Atura l’atac: per tal d’aturar l’atac hauran d’escriure la contrasenya final (en minúscules). Només tenen tres intents i cinc minuts per aconseguir-ho i cada errada resta un minut del compte enrere.

La gamificació

Per accedir a la pàgina de l’Operació Streaming, feu clic a sobre de la imatge.

Recursos

  • La gamificació està estructurada utilitzant diverses pàgines creades amb Wix.
  • El vídeo de la presentació l’he creat utilitzant Powtoon.
  • Per poder crear els cadenats virtuals he utilitzat un recurs del blog eduescaperoom.com
  • Per crear la contrasenya en Braille he utilitzat un recurs de la pàgina www.brailletranslator.org
  • Per crear la contrasenya en Morse he utilitzat un recurs del blog morsecode.scphillips.com
  • El compte enrere que s’atura amb la contrasenya l’he creat utilitzant un recurs del blog learninglegendario.com

A continuació us deixo l’enllaç a diverses pàgines i blogs que m’han sigut molt útils en el procés de creació del meu breakout educatiu:

www.musikawa.es

tutoriacnh.wordpress.com

www.ayudaparamaestros.com

educaescaperoom.com

Material complementari

Feu clic a la imatge per descarregar-vos el solucionari per a mestres:

Feu clic a la imatge per descarregar-vos el full per a registrar les respostes:

Si us ha agradat, recordeu que compartir multiplica!

Si no us voleu perdre cap article us podeu subscriure amb una adreça de correu electrònic.

També ens podeu seguir a les xarxes socials:

facebook logo
instagram-icon_1057-2227

Aquest recurs està subjecte a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons

6 pensaments sobre “OPERACIÓ STREAMING (breakout)”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s