Ukelele a l’escola (4) – Primers acords

Avui us porto el quart article de la sèrie “Ukelele a l’escola”, en el qual us explicaré el procés que seguim perquè el nostre alumnat comenci a practicar els primers acords amb l’ukelele.

Si heu llegit els anteriors articles de la sèrie, recordareu que nosaltres vam introduir l’aprenentatge de l’ukelele a l’escola a partir del punteig de melodies senzilles. Això permet que l’alumnat ja tingui una certa seguretat pressionant les cordes amb la mà esquerra en el moment de començar a practicar acords.

Els primers acords que presentarem a classe són el de Do Major (C) i el de Fa Major (F).

Després d’aprendre les posicions, ho practicarem amb l’ajuda d’aquest vídeo del canal de Youtube Ukulaliens – Ukulele Club.

Les primeres vegades que practiquem amb el vídeo anterior farem dos grups i cada grup tocarà un dels dos acords (cal que els dos grups practiquen amb els dos acords).

Perquè resulti més entretingut, un cop hem practicat un acord cada grup i comenci a sonar bé, farem el mateix però acompanyant una cançó.

Nosaltres hem triat la cançó “Down in the Valley” (en la versió de Otis Redding), una proposta que hem trobat al llibre “Ukelele para principiantes”, de Will Grove-White.

Començarem a practicar-la a partir d’un tutorial del mateix autor:

Fixeu-vos en l’estructura d’acords que segueix la cançó (cada quadrat és un compàs quaternari). Només cal que repetiu la mateixa estructura durant tota la cançó.

A continuació podem interpretar-la, seguint aquesta estructura, utilitzant el Play along que el mateix llibre posa a disposició dels usuaris i que trobareu a continuació.

Seguidament, utilitzarem un recurs de Chordify, una plataforma que és capaç de crear la seqüència d’acords de qualsevol cançó a partir d’un vídeo de Youtube, Deezer o Soundcloud.

Feu clic a sobre de la imatge per poder anar al recurs abans esmentat i no us oblideu de marcar l’opció “Simplifica acordes”.

La versió que hem escoltat a Chordify, és la de Otis Redding i podem aprofitar la coda del final per introduir l’acord de Re menor.

Una vegada cada grup hagi practicat tots els passos amb els dos acords, repetirem el procés, però aquesta vegada tothom tocarà els dos acords.

Hem intentat explicar, d’una manera sintètica, com introduïm la pràctica dels acords amb l’ukelele a l’escola.

Altres articles de la sèrie:

Introducció

Primeres cançons

La mà esquerra

Si us ha agradat, recordeu que compartir multiplica!

Si no us voleu perdre cap article us podeu subscriure amb una adreça de correu electrònic.

També ens podeu seguir a les xarxes socials:

facebook logo
instagram-icon_1057-2227

Aquest recurs està subjecte a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons

One comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s