Ukelele a l’escola (1) – Introducció

El curs 2017/2018 vam introduir l’aprenentatge de l’ukelele a l’escola mitjançant un taller dirigit a l’alumnat de cicle superior. L’experiència va ser molt positiva, per aquest motiu, vam decidir ampliar la presència de l’ukelele d’una manera progressiva.

Per ajudar a totes aquelles persones que us heu decidit a donar aquest pas, publicarem una sèrie d’articles amb informació bàsica per conèixer millor aquest genial instrument i us farem propostes per començar a treballar amb l’ukelele a l’aula. Esteu preparades?

L’ukelele

L’ukelele és un instrument de corda pinçada tradicional de Hawaii que, segons alguns autors, prové del cavaquinho portugués. A principis del segle XX , va ser molt utilitzat en diversos gèneres musicals. Els darrers anys s’ha tornat a popularitzar i està guanyant importància la seva aplicació a l’ensenyament de la música a l’escola.

Tipus d’ukelele

Segons la mida i l’escala, trobem quatre tipus bàsics. De més agut a més greu tenim: soprano, concert, tenor i baríton. Al taller utilitzarem el soprano.

 

Parts de l’ukelele

Cordes

L’ukelele té quatre cordes, la primera és la que queda més avall quan estem tocant  i la quarta, la de més amunt.

L’afinació estándar del soprano és, de dalt a baix, Sol, Do, Mi i La (gCEA). Aquesta és l’afinació també anomenada reentrant i la comparteixen el concert i el tenor (la del baríton és dGBE). Us cridarà l’atenció que les notes més agudes estan als extrems (a diferència de la guitarra).

 

En la següent imatge podeu veure cada nota representada al pentagrama i a la tabulatura. El número de la tabulatura representa quin trast hem de pressionar.

notes a l'aire

En aquest cas, com que són cordes a l’aire, sempre trobem el número zero. Per exemple: la nota Sol es toca pinçant la corda 4 a l’aire.

Les mans  a l’ukelele

Normalment, cada dit es col·loca al seu trast corresponent: el dit 1 va al primer trast, el dit dos va al segon, i així successivament. És molt important que estiguin ben arquejats per tal que les cordes vibren bé quan fem els acords.

Amb la mà dreta podem utilitzar el dit pols per a les cordes 3 i 4 (les de més amunt) i l’índex i el mig per a les cordes 1 i 2 (les que estan més avall).

 Per saber-ne més

Si no teniu experiència en l’ukelele us anirà bé consultar els llibres que us recomano a continuació per a iniciar-vos en la seva pràctica.

 • “Ukecole” (método fácil de ukelele), de Carlos Piñeiro Garrosa.
 • “Ukulele pas a pas” (iniciació), de Manel Musso Camps.
 • “Ukelelala” (aprende a tocar el ukelele en familia), de Salva Rey.
 • “Ukelele para principiantes”, de Will Grove-White.

 Proposta per introduir l’ukelele a l’escola

Quan em vaig plantejar aquest projecte, i una vegada engegat, em van sorgir diversos dubtes que possiblement també vosaltres tindreu.

Com ens organitzem? Nosaltres ho fem aprofitant una sessió desdoblada (amb només 12 alumnes). Ho hem organitzat amb tallers de dues sessions que es van alternant amb sessions de flauta i d’altres activitats.

Quin tipus d’ukelele comprem? Jo vos recomane que compreu l’ukelele soprano, ja que és el més petit i la distància dels trasts és més adient per a primària. En quan a quina marca comprar, dependrà una mica del pressupost, però és recomanable invertir en instruments de qualitat.

Quants ukeleles comprem? Nosaltres vam comprar només 7, per si la cosa no funcionava. Compartir un instrument per parella ens ha resultat molt positiu, ja que aprenen a esperar-se i a escoltar com ho fan els altres i fixar-se per quan els tocarà a ells. Mica en mica vam anar comprant més ukeleles i ara ja cada alumna/e treballa amb uns instrument durant tota la sessió.

Preparem ukeleles per a esquerrans? Després de donar-li moltes voltes, vaig decidir consultar-ho amb el meu professor d’ukelele. Ell em va aconsellar que tothom toqués amb el mateix ukelele, ja que som més ambidextres del que pensem. La veritat és que cap alumna/e esquerrà ha tingut més dificultats pel fet de tocar com els dretans.

Acords o melodies? Nosaltres hem començat aprenent melodies i, mica en mica, els vaig presentant algun dels acords més fàcils. D’aquesta manera, quan comencem a aprendre els acords, l’alumnat ja té una certa pràctica polsant les cordes amb la mà esquerra.

Proposta didàctica

A continuació us deixo els enllaços als següents articles de la sèrie, en els quals us explico el mètode que fem servir per ensenyar ukelele a l’escola:

Primeres cançons

La mà esquerra

Primers acords

Si us ha agradat, recordeu que compartir multiplica!

Si no us voleu perdre cap article us podeu subscriure amb una adreça de correu electrònic.

També ens podeu seguir a les xarxes socials:

facebook logo
instagram-icon_1057-2227

Aquest recurs està subjecte a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons

8 pensaments sobre “Ukelele a l’escola (1) – Introducció”

 1. Bones Juanjo,
  jo m’estic plantejant fer el pas d’introduir l’ukelele a l’escola. Estic de la flauta fins a….
  Et volia preguntar si vas presentar un projecte al claustre, si vas haver d’explciar-ho a les famílies, si ho feu a CM també o només a CS.
  Pel que veig l’experiència és molt positiva!
  Gràcies!
  Alba

 2. Hola Juanjo. Felicitats per pa feina. A mi m ha passat pel cap fer uke anl escola, però jo encara no domino prou. Una pregunta: quin programa fas servir per muntar les teves fitxes musicals que combinen text i penyagrames?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s